Bilimsel Restorasyonda,olabildiğince az müdahale ile anıtın tarihi ve estetik değerinin korunması amaçlanmalıdır.Saygılarımızla.
7 / 24 DANIŞMA 0 533 730 16 51
BİLGİLER :
*Rekonstrüksiyon nedir :Bir sanat yapıtının elde kalan az sayıda kalıntısı ve edinilebilen bilgilerden yola çıkılarak ayağa kaldırılmasıdır.Açıkcası kütle ve mekanların biçimsel olarak taklit edilmesidir.Tarihi açıdan bir değer taşımasada,gelenekleri sürdürme,yapım tekniklerini yaşatma anlamında son derece önemlidir.
*Reintegresyon nedir : Bir bölümü hasar görmüş yapı yada öğenin ilk tasarımındaki bütünlüğe kavuşturulmasıdır.
*Tabiat ve kültür varlıkları ile ilgili olarak koruma ilk kez 1906 yılında "Asarı Antika Nizamname." Adı altında çıkarılmış ve bu nizamname 25.04.1993 Yılında çıkarılan 1710 sayılı yasanın çıkışına kadar yürürlükte kalmıştır. Son olarak bu yasa 23.07.1998 Yıl ve 2563 sayılı kanunla değiştirilmiştir.
Tarihi yapılar 3 Kategoride koruma altına alınmıştır.
1. Derece olanlar: İçinde ve dışında aynen korunması gereken yapılar.
2. Derece olanlar: Asıl hüviyetini muhafaza ile birlikte ufak tefek değişiklikler yapılabilen yapılar.
3. Derece olanlar: Tarihi yapı hüviyetinde Anıtlar kurulunun kabul edebileceği bir takım değişiklikler yapılabilen yapılar.
*Anıtlar Yüksek Kurulu, korunması gereken tabii ve kültür varlıkların restorasyon veya yeniden imarıyla ilgili karar verecek tek mercidir